10 fordeler med å ta vitamin B (2024)

Av alle vitaminene der ute, er sannsynligvis B-vitaminer en av de viktigste siden de spiller en nøkkelrolle for å opprettholde helsen og velværet. Ikke bare har B-vitaminer en direkte innvirkning på energinivået ditt, de påvirker også hjernefunksjonen og cellemetabolismen blant andre kroppsfunksjoner. Å ta vitamin B ofte bidrar også til å forhindre infeksjoner og fremmer bedre cellehelse generelt. Dykk inn og la oss finne ut mer om fordelene ved å ta vitamin B!

For det første, hva er vitamin B?

Vitamin B er en gruppe vannløselige vitaminer som er avgjørende for kroppen vår. De finnes i mange matvarer som fullkorn, belgfrukter, nøtter, magert kjøtt og fisk. Det er totalt åtte typer B-vitaminer – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) og kobalamin (B12) .

10 fordeler med vitamin B

1. Det støtter immunforsvaret ditt

Å ta vitamin B ofte er gunstig for immunsystemet ditt, da ulike B-vitaminer bidrar til å øke immunfunksjonen. Pyridoksin (B6) og folat (B9) for eksempel er ansvarlige for å produsere hvite blodceller for å bekjempe infeksjoner. Mangel på folat (B9) har også vært knyttet til økt risiko for å få infeksjoner.

Foruten å produsere hvite blodlegemer, er pyridoksin (B6) også nødvendig for produksjon av antistoffer som hjelper til med å identifisere og nøytralisere virus og bakterier. Med andre ord, å ta vitamin B ofte kan hjelpe deg å bli mindre syk!

2. Det bidrar til å øke energinivået ditt

10 Benefits of Taking Vitamin B (1)

B-vitaminene spiller en viktig rolle i energiproduksjonen. Tiamin (B1) bidrar spesielt til å omdanne karbohydrater til glukose for energibruk av cellene, så å holde deg påfyll av tiamin vil hjelpe deg å føle deg mer våken gjennom dagen. Tiamin er også et koenzym som behandler karbohydrater, lipider og proteiner for at kroppen skal generere energi, så hvis du føler deg litt sløv i det siste, kan det være verdt å ta en tur innom legen din for å sjekke om vitamin B-nivåene dine er tilstrekkelige. . Et vitamin B-tilskudd kan gjøre underverker når det gjelder å bekjempe tretthet!

3. Fremmer cellehelse

Av alle B-vitaminer er pyridoksin (B6) og kobalamin (B12) de som er ansvarlige for å hjelpe cellene til å formere seg. Dette er nøkkelen med tanke på noen celler, f.eks. røde blodlegemer har kortere levetid. Pyridoksin (B6) er også viktig i cellulære og enzymreaksjoner i kroppen, og støtter riktig vekst og utvikling av nervesystemet.

4. Opprettholder sunne røde blodlegemer

Pantotensyre (B5) spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer, mens pyridoksin (B6) bidrar til å produsere hemoglobin og støtte blodsukkernivået. Foruten B5 og B6, har riboflavin (B2) også blitt funnet nyttig når det gjelder å øke hemoglobinnivået naturlig.

5. Støtter sunn hjernefunksjon og konsentrasjonsnivåer

10 Benefits of Taking Vitamin B (2)

Som nevnt tidligere hjelper tiamin (B1) hjernen til å produsere energi fra glukose og dette hjelper også til å støtte hjernens funksjon da energien da fungerer som en kilde til drivstoff for hjerneaktivitet.

Andre B-vitaminer som pyridoksin (B6), folat (B9) og kobalamin (B12) bidrar også til å støtte hjernens funksjon. Pyridoksin (B6) hjelper hjernen med å produsere nevrotransmittere som serotonin og dopamin som påvirker humøret ditt og lar deg føle visse følelser som tilfredshet og nytelse. Folat, derimot, bygger nye nevrale veier mellom nerveceller slik at de kan kommunisere bedre med hverandre; dette fører til forbedrede konsentrasjonsnivåer over tid når det konsumeres regelmessig. Sist, men ikke minst, bidrar kobalamin (B12) til å opprettholde myelinskjeden som beskytter nervecellene.

6. Støtter god fordøyelse

I tillegg til å støtte hjernens helse, hjelper folat (B9) også fordøyelsen ved å bryte ned proteiner til aminosyrer slik at de kan absorberes gjennom tarmveggene våre inn i blodstrømmene. De reiser deretter over hele kroppen, og hjelper til med viktige kroppsfunksjoner som å reparere vevsskader forårsaket av trening. Foruten folat (B9), støtter pyridoksin (B6) også systemet ditt ved å behandle proteinene du spiser mens Biotin (B7) hjelper til med å behandle karbohydrater og fett.

7. Fremmer en sunn appetitt

10 Benefits of Taking Vitamin B (3)

Generelt bidrar B-vitaminer til å opprettholde en sunn appetitt ved å sikre at kroppen er i stand til å fordøye og absorbere næringsstoffer fra maten på riktig måte, og regulere hormonene som styrer sult og metthet.

Ettersom tiamin (B1) bidrar til å omdanne karbohydrater til energi, er det avgjørende for å opprettholde et sunt stoffskifte og appetitt. Det regulerer også produksjonen av saltsyre i magen, som er nødvendig for at riktig fordøyelse og næringsopptak skal finne sted.

Riboflavin (B2) er involvert i produksjonen av enzymer som er ansvarlige for å bryte ned fett, proteiner og karbohydrater. Dette bidrar da til å sikre at kroppen er i stand til å trekke ut den optimale mengden næringsstoffer fra maten, noe som forbedrer appetitten og helsen generelt.

8. Støtter hormonproduksjon og sunt kolesterol

Mens B-vitaminer ikke produserer hormoner direkte, spiller de en viktig rolle i hormonproduksjonsprosessen gjennom å støtte funksjonen til forskjellige kjertler og enzymer.

Som nevnt tidligere, hjelper pyridoksin (B6) i syntesen av nevrotransmittere som serotonin og dopamin. Det hjelper også å produsere melatonin for å regulere søvnen. Pantotensyre (B5) er involvert i produksjonen av binyrehormoner som kortisol som er viktig for stressregulering. Niacin (B3) hjelper til med å regulere produksjonen av hormoner som er involvert i appetittkontroll, dvs. insulin, glukagon og leptin. Det spiller også en rolle i metabolismen av karbohydrater, proteiner og fett som bidrar til å opprettholde en sunn appetitt og sunne kolesterolnivåer.

9. Oppmuntrer til riktig nervefunksjon

B-vitaminer er avgjørende for produksjon og vedlikehold av sunne nerveceller. Tiamin (B1) hjelper for eksempel kroppen med å produsere acetylkolin, en nevrotransmitter som trengs for muskelsammentrekning og andre nervesystemfunksjoner. Pyridoksin (B6) og kobalamin (B12) er involvert i å produsere myelin – et fettstoff som dekker og beskytter nerveceller. I tillegg til å produsere myelin, bidrar kobalamin (B12) også til å forbedre nervesignalering.

10. Støtter kardiovaskulær helse

Vitamin B støtter hovedsakelig sunn kardiovaskulær helse på to måter: 1) ved å senke hom*ocysteinnivået i blodet samt 2) å forbedre kolesterolnivået. Å ta pyridoksin (B6), folat (B9) og kobalamin (B12) bidrar til å senke hom*ocysteinnivået, mens niacin (B3) på den annen side forbedrer kolesterolnivået ved å øke mengden "godt" kolesterol. Alt dette bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom.

Pantotensyre (B5) er også kjent for å regulere blodtrykket, som er nøkkelen til god hjertehelse.

Tegn på vitamin B-mangel

Hvis du opplever noen av de følgende symptomene, kan du godt ha lite vitamin B.

 • Utmattelse
 • Svakhet
 • Dårlig minne
 • Muskel kramper
 • Lavt blodtrykk (hypotensjon) og/eller høyt blodtrykk (hypertensjon)

Hvis symptomene dine vedvarer, anbefaler vi å sjekke deg ut av en lege – du kan aldri være for forsiktig!

Hvordan øke vitamin B-inntaket

Hvis du ønsker å inkludere mer vitamin B i kostholdet ditt, her er noen matvarer du kan ta for å øke inntaket naturlig:

 • Fullkorn, belgfrukter, nøtter og frø.
 • Brød laget av 100 % fullkornshvetemel eller pasta laget av durum semulegryn
 • Bygg (legg det til supper eller gryteretter!)
 • Bulgurhvete
 • Havre
 • brun ris

Kilder til vitamin B

Generelt kan vitamin B finnes i et bredt utvalg av matvarer som hele korn, belgfrukter, nøtter, frukt og grønnsaker. Magert kjøtt og fisk er også gode kilder til B6 og mange meieriprodukter f.eks. melk eller yoghurt er også beriket med kobalamin (B12).


Spesielt fullkorn, inneholder både folat (B9) og magnesium så når det er mulig, velg fullkorn f.eks. brun ris og quinoa over hvit ris for et sunnere valg!

Takeaways

Avslu*tningsvis spiller vitamin B en viktig rolle for å opprettholde ens generelle helse og velvære. Fra å støtte immunsystemet til å forbedre hjernens funksjon og fordøyelse, hjelper B-vitaminer ved enten å fungere som koenzymer, eller ved å produsere viktige hormoner for å hjelpe til med vanlige kroppsfunksjoner.

En mangel på vitamin B kan føre til alvorlige helseproblemer som økt risiko for hjertesykdom og en nedgang i kognitiv funksjon og mental ytelse, så sørg for å ta nok vitamin B og ha et balansert kosthold! Fullkorn, belgfrukter, nøtter, frukt og grønnsaker er et godt sted å starte.

Hvis du sliter med å få i deg nok vitamin B, kan du også vurdere å ta et tilskudd for å holde B-nivået oppe. Å øke inntaket av vitamin B vil bidra til å forbedre energinivået, immunfunksjonen og gjøre underverker for helsen din generelt.

10 fordeler med å ta vitamin B (2024)

FAQs

How much vitamin B is enough? ›

Recommended Intakes
AgeMaleFemale
4–8 years1.2 mcg1.2 mcg
9–13 years1.8 mcg1.8 mcg
14–18 years2.4 mcg2.4 mcg
19+ years2.4 mcg2.4 mcg
3 more rows
Dec 22, 2022

Which vitamin B is best for nerve repair? ›

Vitamin B12 (also known as cobalamin) is crucial for nerve health due to its key role in regenerating nerve fibers and repairing nerve damage.

How many mg should I take of vitamin B? ›

The amount of vitamin B6 adults (aged 19 to 64) need is about: 1.4mg a day for men. 1.2mg a day for women.

Which fruit is rich in vitamin B12? ›

Bananas are a cheap, healthy, and nutrient-dense fruit that can easily become a part of every individual's diet. It is one of the best fruits rich in vitamin B12. Bananas also contain fibre and potassium. It helps manage blood pressure, reduce stress, and relieve constipation and ulcer problems.

How much vitamin B per day is safe? ›

Safety and side effects

When taken at appropriate doses, vitamin B-12 supplements are generally considered safe. While the recommended daily amount of vitamin B-12 for adults is 2.4 micrograms, higher doses have been found to be safe. Your body absorbs only as much as it needs, and any excess passes through your urine.

How much vitamin B can you safely take a day? ›

The RDA for vitamin B9, folic acid, is 400 mcg per day for people over 14, 600 mcg for pregnant women, and 500 mcg for lactating women. Requirements for children are dependent on age. The safe upper limit of folic acid for adults is 1000 mcg from fortified foods and supplements.

How much vitamin B should I take for nerve damage? ›

The required doses of Vitamin B12 for neuropathy in adults are: 1000mcg daily over five days. 1000mcg weekly over five weeks.

Can vitamin B reverse nerve damage? ›

In many cases, supplementing with vitamin B-12 can reduce the pain associated with neuropathy. More rarely, it can help repair the myelin sheath, depending on the cause of the neuropathy. However, B-12's ability to speed up tissue regeneration and improve nerve function can be helpful for some.

Can vitamin B cure nerve pain? ›

Vitamin B1 (thiamine) provides your nerves with energy to function, while vitamin B6 relieves nerve pain and transmits nerve impulses correctly. Vitamin B12 regenerates the nerves, protecting them from damage. A deficiency in vitamins B12 or B1 may be partly responsible for your nerve pain.

How much B12 should a senior take? ›

Dosages for Older People

Around this age, you should be getting around 2.4 micrograms of B12 a day.

What happens if I take too much vitamin B? ›

When a higher dose of vitamin B is taken, people may suffer from indigestion, nausea or mild diarrhea. People with a prior history of gastrointestinal problems and aged individuals are more likely to suffer from intense stomach cramps and severe diarrhea after taking high doses of vitamin B.

How much vitamin B12 for nerve pain? ›

Dosage. Take 1000-5000mcg daily of the active forms of B12 (methyl-cobalamin and adenysl-cobalamin) for 1 month and then re-assess symptoms. Vitamin B9 (folate) and vitamin B6 work together with B12, supplementing these at the same time often gives better results.

What nuts are high in B12? ›

Dry fruit is among the best sources of vitamin B12 in food. Among them are peanuts, hazelnuts, cashews, pistachios, walnuts, figs, and hazelnuts.

What vegetables are high in B12? ›

If you follow a plant-based diet, then vegetables like spinach, beetroot, butternut squash, mushroom and potato contain good amounts of vitamin B12.

Can I take 5000 IU of vitamin B12 everyday? ›

There is no upper limit for vitamin B12, and most supplements provide between 500 mcg to 5,000 mcg of B12 daily to meet various nutritional needs [2].

Should I take B12 or B complex? ›

If you're lacking vitamin B in general, consider B complex vitamins instead. Overall, both vitamins are essential nutrients. Plus, B complex vitamins contain vitamin B12. Without these vitamins, you may develop nerve and brain issues, and you may develop long-term ailments such as heart disease or anemia.

Is it OK to take vitamin B complex everyday? ›

A daily dose of B complex vitamins is vital for a fully functioning brain and the nervous system. The nervous system plays a central role in your body's day-to-day functions. Billions of nerve cells receive information through the five senses, process the data and transmit the proper reaction from your brain.

Is it OK to take 1000 mcg of B12 a day? ›

Doses up to 1,000 mcg, though unnecessary, aren't harmful.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5782

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.