Reteta compensata: ce este si care sunt regulile de eliberare? (2024)

Reteta compensata: ce este si care sunt regulile de eliberare? (1)

Daca esti asigurat in sistemul medical de stat si te regasesti pe lista unui medic de familie, inseamna ca poti beneficia si tu de anumite medicamente compensate. In acest fel, vei putea face economii importante si vei primi de la farmacie tratamentul de care ai nevoie pentru a tine sub control o afectiune cronica. Retetele compensatese se ofera in baza contributiilor tale lunare la sistemul de sanatate publica si reprezinta un ajutor in cazul in care trebuie sa urmezi un tratament cu medicamente foarte scumpe.

Desigur, nu toate medicamentele disponibile pe piata sunt incluse pe lista celor compensate de stat, iar pentru unele compensarea este doar partiala, adica tu va trebui sa platesti o parte din suma, iar statul (prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) va acoperi diferenta. Iti prezentam in acest articol cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunosti despre retetele compensate.

Cuprins:

  1. Ce este o reteta compensata?
  2. Cine poate beneficia de o reteta compensata
  3. Reguli de eliberare a unei retete compensate
  4. Care este durata tratamentului tau, in functie de tipul diagnosticului?
  5. Care este valabilitatea unei retete compensate?

Ce este o reteta compensata?

O reteta compensata este un tip de reteta pe care ti-o poate prescrie medicul de familie sau un medic specialist, daca esti asigurat in sistemul medical de stat. In sistemul medical de stat sunt asigurate persoanele care realizeaza venituri din diferite surse si care platesc lunar contributia obligatorie la CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). De asem*nea, beneficiaza de aceasta asigurare si unele categorii de persoane care nu platesc contributia la CNAS. Lista detaliata poate fi consultata AICI.

Pentru a beneficia de o reteta compensata, trebuie sa obtii de la CNAS un card nominal de asigurat (care atesta faptul ca esti asigurat) si sa te inscrii pe lista unui medic de familie. Cu ajutorul acestei retete, vei putea primi de la farmacie medicamentele de care ai nevoie, conform recomandarii medicului, in mod gratuit (compensare totala) sau vei plati doar o parte din suma (compensare partiala).

Doar anumite medicamente se regasesc pe lista celor compensate, pentru care statul, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, suporta costul total sau partial. Poti consulta lista cu medicamentele compensate la medicul de familie sau in farmacii. De asem*nea, lista poate fi verificata si online, astfel incat sa poti afla daca medicamentul pe care il cauti este compensat partial sau gratuit.

Cine poate beneficia de o reteta compensata

Poti beneficia de o reteta compensata doar daca esti asigurat in sistemul medical de stat si esti inscris pe lista unui medic de familie. De asem*nea, trebuie sa stii ca retetele compensate sunt prescrise doar pentru tratamentul in ambulatoriu (fara internare in spital). Este de mentionat faptul ca, in perioada internarilor in spital, tratamentul este asigurat in baza contributiilor tale lunare.

Reteta compensata: ce este si care sunt regulile de eliberare? (2)

Conform legii, persoanele care pot beneficia de retete gratuite (compensare/decontare 100%) sunt:

  • Copiii pana in 18 ani
  • Tineri de 18-26 de ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici si daca nu au venituri obtinute din munca
  • Gravidele si lauzele
  • Persoanele diagnosticate cu anumite afectiuni cronice (diabet zaharat, cancer, boli rare)
  • Persoanele incluse in legi speciale (persecutate politic sau pe criterii etnice, veterani de razboi, vaduvele veteranilor de razboi, revolutionari, persoane cu handicap).

Reguli de eliberare a unei retete compensate

Medicamentele compensate pot fi acordate pentru tratament in ambulatoriu, pe baza de prescriptie medicala electronica eliberata numai de catre medici specialisti sau medici de familie care au incheiat un contract cu casele de asigurari de sanatatate. De asem*nea, medicamentele compensate pot fi ridicate numai de la farmacii care au, la randul lor, contracte incheiate cu casele de asigurari de sanatate. Procedura de prescriere si eliberare a unei retete compensate este stabilita printr-un Contract Cadru.

In prezent, sistemul de compensare a medicamentelor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cuprinde 6 liste speciale, fiecare beneficiind de un anumit tip de decontare (totala sau partiala). Astfel, exista urmatoarele variante:

  • Sublista A (compensare 90%)
  • Sublista B (compensare 50%)
  • Sublista C1 (compensare 100%)
  • Sublista C2 (compensare 100%)
  • Sublista C3 (compensare 100%)
  • Sublista D (compensare 20%).

Atunci cand prescrie un medicament pe o reteta compensata, medicul trebuie sa treaca denumirea comuna internationala a produsului (DCI). Doar in anumite cazuri justificate medical, el poate mentiona in prescriere denumirea comerciala a medicamentului, insa este obligat sa precizeze si denumirea comuna internationala.

Reteta compensata: ce este si care sunt regulile de eliberare? (3)

In cazul in care suferi de o afectiune cronica, medicul iti poate prescrie retete compensate, insa numai in anumite conditii:

  • Pentru medicamentele din sublistele A, B și D: medicul iti poate prescrie lunar cel mult 7 medicamente diferite, dar valoarea totala a medicamentelor din sublista B trebuie sa fie de cel mult 330 lei/luna valoare compensata.
  • Pentru sublista C1: pe fiecare cod de boala, medicul poate prescrie lunar cel mult 2 retete compensate, cu maximum 3 medicamente.
  • Pentru sublista C3 (copii, gravide si lehuze): medicul poate prescrie o singura prescriptie lunar, cu maximum 4 medicamente pentru afectiuni cronice (exceptie fac copiii sub 1 an, care beneficiaza de medicamente gratuite fara plafonare).
  • La o singura consultatie, medicul poate prescrie pentru fiecare afectiune cate 1-3 medicamente (exceptie fac copiii cu varste sub 1 an si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, care urmeaza o anumita schema terapeutica).

Alternativa accesibila de medicamente in farmaciile Dr.Max

Pentru anumite categorii de pacienti, suma pe care trebuie sa o achite pentru medicamentele compensate poate avea un impact important asupra bugetului personal.

De aceea, farmaciile Dr.Max vin in sprijinul pacientilor si le pun la dispozitie variante de tratament ce beneficiaza de reduceri semnificativ mai mari decat procentul de compensare sau chiar de coplata zero (in cadrul aceluiasi DCI prescris de medic). Asta inseamna ca din farmaciile noastre iti poti ridica reteta compensata cu medicamente la fel de eficiente, insa fara a achita coplata.

Care este durata tratamentului tau, in functie de tipul diagnosticului?

Asa cum exista norme privind prescrierea si eliberarea unei retete compensate, trebuie sa stii ca legislatia prevede si reguli despre valabilitatea acestei retete si perioadele pentru care poate fi prescris tratamentul pe o singura reteta. Astfel, perioadele difera in functie de tipul de afectiune:

  • Afectiuni acute (faringita, gripa, pneumonie etc): tratament poate fi prescris pentru cel mult 7 zile
  • Afectiuni subacute - durata intre 8 - 10 zile
  • Afectiuni cronice (diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare, oncologice etc.): tratament pentru 30/31 de zile.

Exista insa si unele situatii speciale:

  • Pentru bolnavi cu boli cronice stabilizate si care urmeaza o schema terapeutica stabila, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/91/92 de zile,
  • Reteta eliberata la externarea din spital va cuprinde tratamentul necesar pentru cel mult 30 de zile.

De asem*nea, medicul de familie poate prescrie retete compensate pacientilor cu schema de tratament stabila, in baza unei scrisori medicale de la medicul specialist si numai dupa ce specialistul aflat in contact cu o casa de asigurari de sanatate a prescris pacientului prima reteta.

Precizarea aceasta este foarte importanta, deoarece in acest fel poti obtine reteta de care ai nevoie de la medicul de familie, fara sa mai fie nevoie sa mergi si la medicul specialist doar pentru a primi aceasta prescriptie. Astfel, tot ce trebuie sa faci este sa ceri medicului specialist sa scrie o scrisoare medicala adresata medicului tau de familie si sa i-o prezinti acestuia din urma, alaturi de o copie a documentului de aprobare a terapiei pe care o urmezi.

Care este valabilitatea unei retete compensate?

In cazul afectiunilor cronice, reteta compensata este valabila cel mult 30 de zile de la data emiterii, iar pentru afectiunile acute si subacute perioada de valabilitate este de numai 48 de ore. Prescriptia medicala electronica on-line pentru tratament pe o perioada de 90/91/92 de zile, pentru care medicul are semnatura electronica extinsa, este valabilă cel mult 92 de zile de la data emiterii, insa prima eliberare trebuie facuta in primele 30 de zile de la prescrierea tratamentului.

Referinte:

1. CNAS - Reteta electronica, Ghid pentru medicii prescriptori
2. Indaco Lege 5 - Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2018-2019, din 21.03.2018
3. Lista medicamentelor compensate si gratuite
4. CNAS Arges - Lămuriri privind prescrierea de medicamente de către medicii de familie

Reteta compensata: ce este si care sunt regulile de eliberare? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6088

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.