Wegenbelasting berekenen in 2023? Check via kenteken auto (2024)

Wat is wegenbelasting?

De officiële naam van de wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). Het is de belasting die iedereen die een motorvoertuig bezit betaalt. Of je nou een personenauto, motor, bestelbus of vrachtwagen bezit, je betaalt wegenbelasting. Van deze belasting gaat een deel naar het rijk en een deel naar de provincies. Dit laatste onderdeel zijn de ‘provinciale opcenten’. De wegenbelasting is bedoeld voor onderhoud van wegen en het aanleggen van nieuwe wegen.

De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig. Zo betaal je voor een diesel bijvoorbeeld meer dan voor een benzineauto. Je betaalt alleen wegenbelasting als je voertuig jonger is dan 40 jaar. Oldtimers zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Hoe bereken je de wegenbelasting?

Je wegenbelasting berekenen, gebeurt aan de hand van je kenteken. Wat wegenbelasting voor jouw auto kost, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • ​het gewicht van je auto;
  • of je auto op diesel, elektrisch of benzine rijdt;
  • hoe milieuvervuilend je auto is;
  • in welke provincie je woont.

De kosten die je betaalt aan wegenbelasting kunnen per regio tot wel 100 euro per jaar verschillen. Rijd je heel weinig? Dat heeft geen invloed op de hoogte van de wegenbelasting die jij betaalt. Deze belasting wordt geheven over het bezit van een auto. Zodra je een auto op jouw naam zet, betaal je hier wegenbelasting over. Wil je toch besparen op je maandelijkse autokosten? Kies dan voor een goedkope autoverzekering. Dit maandtarief verschilt per verzekeraar.

Hoeveel is de wegenbelasting per maand?

Per maand of per kwartaal betaal je enkele tientallen euro's aan wegenbelasting. Hoeveel dit precies is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het soort voertuig, de provincie waar je woont, de brandstof van het voertuig en de gewichtsklasse. Met onze tool bereken je snel hoeveel je per maand kwijt bent aan wegenbelasting.

Je kiest zelf of je per maand of per kwartaal de wegenbelasting betaalt. Een maandelijkse betaling gaat via een automatische incasso. Betaling per kwartaal kan via een acceptgiro. Voor enkele voertuigen is betaling per incasso niet mogelijk, bijvoorbeeld voor een vrachtwagen.

Wegenbelasting: provinciale opcenten 2023

Het grootste deel van de wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) gaat naar het Rijk. De rest gaat naar provincies, via de 'provinciale opcenten'. Dit bedrag komt nog bovenop de motorrijtuigenbelasting. De opcenten op de motorrijtuigenbelasting worden geïnd door de Belastingdienst, gelijk met de motorrijtuigenbelasting, en vervolgens aan de provincie overgemaakt.De provincies kunnen dit geld gebruiken om de wegen te verbeteren, maar ook voor andere zaken.

Onderstaand overzicht laat per provincie het percentage provinciale opcenten zien.

Provinciale opcenten 2022 2023
Groningen 94,5 % 95,7 %
Friesland 87,0 % 87,0 %
Drenthe 92,0 % 92,0 %
Overijssel 79,9 % 79,9 %
Flevoland 82,2 % 82,2 %
Gelderland 90,6 % 93,0 %
Utrecht 77,5 % 79,4 %
Noord-Holland 67,9 % 67,9 %
Zuid-Holland 91,8 % 95,7 %
Zeeland 82,3 % 82,3 %
Noord-Brabant 79,6 % 80,8 %
Limburg 79,1 % 80,6 %

Kun je vrijstelling van wegenbelasting krijgen?

Bijna iedereen die een motorrijtuig bezit betaalt wegenbelasting. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijg je vrijstelling. Je betaalt dan geen of minder motorrijtuigenbelasting.

Een aantal voorbeelden van voertuigen die zijn vrijgesteld van wegenbelasting:

  • ​volledig elektrische auto's (tot 2025);
  • oldtimers van meer dan 40 jaar oud;
  • een vrachtauto of autobus die ten minste 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen en die niet bedrijfsmatig wordt gebruikt;
  • taxi's;
  • motorrijtuigen van de politie, brandweer, ambulances;
  • een lijkauto;
  • een dierenambulance;
  • een vuilniswagen.

Kom je in aanmerking voor vrijstelling? Dan kun je dit aanvragen via de Belastingdienst.

Andere vrijstellingen

Naast bovenstaande vrijstellingen kun je ook een vrijstelling aanvragen voor een motorrijtuig met een buitenlands kenteken. En een gedeeltelijke vrijstelling voor personen- of bestelauto's met een rolstoelinstallatie.

Heb je een oldtimer die geen 40 jaar oud is, maar wel vóór 1 januari 1998 in gebruik is genomen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de overgangsregeling voor oldtimers. Je betaalt dan een kwart van de normale wegenbelasting. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de auto op benzine rijdt. Vrachtwagens en autobussen die niet regelmatig rijden en aan deze voorwaarden voldoen, kunnen ook in aanmerking komen voor deze overgangsregeling.

Wist je dat je flink kunt besparen op je autokosten? Door regelmatig autoverzekeringen te vergelijken, kun je tot wel 259 euro per jaar besparen.

Autoverzekeringen vergelijken

- Menno, expert autoverzekeringen

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar jeautoverzekeringte kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onzeAutopremie Alert.

Er is iets mis gegaan

Het is momenteel niet mogelijk om je aan te melden. Probeer het later nog een keer.

Bedankt voor je aanmelding!

Bedankt voor je aanmelding!

Auto verkocht of gesloopt: betaal je dan nog wegenbelasting?

Als je auto verkocht of gesloopt is, hoef je geen wegenbelasting over dit voertuig te betalen.

Auto verkopen

Als je je auto verkoopt aan een particulier, moet je bij een PostNL kantoorje kenteken laten overschrijven op naam van de koper. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs. De belastingdienst zet dan automatisch je wegenbelasting stop. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Auto schorsen

Als je je auto een tijdje niet gaat gebruiken, kun je het kenteken van je auto schorsen bij de RDWof een PostNL kantoor. Het schorsen van je kenteken kost wel geld. Zodra je je kenteken hebt geschorst, hoef je geen wegenbelasting meer voor je auto te betalen. Maar let wel op: als de auto geschorst is, mag hij niet meer op de openbare weg komen. Ook moet de auto zich op eigen terrein bevinden. Hij mag dus niet op een openbaar parkeerterrein of in een gezamenlijke parkeergarage staan.

Hoe zit het met een verhuizing of nieuwe auto?

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen of ga je verhuizen? Dit heeftgevolgen voor de wegenbelasting die je betaalt. Vul je nieuwe gegevens in om de hoogte van de wegenbelasting in je nieuwe situatie te berekenen.

Wegenbelasting hybride of elektrische auto

Eén de factoren die invloed heeft op de wegenbelasting, is hoe vervuilend je auto is. Voor een auto die meer CO2 uitstoot, betaal je meer wegenbelasting. Rijd je in een hybride of elektrische auto? Dan ligt de wegenbelasting lager. Met een volledig elektrische auto rijd je op dit moment zelfs helemaal belastingvrij. Dit is een tijdelijke maatregel van de Rijksoverheid om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. Die maatregel geldt in ieder geval tot en met 2024.

Volledig elektrische auto’s

Voor volledig elektrische auto’s betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. 2025 is een overgangsjaar waarin je een korting van 75% op de wegenbelasting krijgt. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief.

Hybride auto’s

Hybride auto’s blijken voor een veel kleiner deel elektrisch te rijden dan werd verwacht. Ze zijn hierdoor een stuk minder milieuvriendelijk. Daarom besloot het kabinet in 2017 om de belastingvoordelen van hybride auto’s af te bouwen. Rijd je een hybride auto met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer? Dan krijg je tot en met 2024 een korting van 50% op de wegenbelasting. In 2025 bedraagt die korting nog 25%. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief. Net als bij een volledig elektrische auto.

Wegenbelasting berekenen camper

Heb je een camper of wil je er één aanschaffen? Dan betaal je in sommige gevallen minder wegenbelasting. Voor dit bijzondere tarief gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo stelt de Belastingdienst bijvoorbeeld eisen aan de inrichting van de camper. Het bijzondere tarief vraag je aan via de volgende link: verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief.

Wegenbelasting berekenen in 2023? Check via kenteken auto (2024)

FAQs

Wat wordt mijn wegenbelasting 2023? ›

Wegenbelasting 2023

In 2023 wordt de wegenbelasting – officieel de motorrijtuigenbelasting genoemd – verhoogd. Dit met een percentage van 4,75 procent. Dit is het deel zonder het provinciale opcententarief, het bedrag dat de provincie over de belasting van het rijk heft.

Hoeveel wegenbelasting betaal ik met grijs kenteken? ›

Voor een bestelauto op benzine van bijvoorbeeld 1200 kg – type Volkswagen Caddy bijvoorbeeld – moet je als particulier €364 per jaar afdragen aan de fiscus. Rijd je op diesel? Dan is dat zelfs €1.000. Als ondernemer betaal je €304 per jaar wegenbelasting, ongeacht de brandstof.

Hoe kan ik zien hoeveel wegenbelasting ik moet betalen? ›

Wilt u weten hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen? Dat kan met het hulpmiddel Motorrijtuigenbelasting berekenen.

Kan ik mijn wegenbelasting inzien? ›

Door in te loggen op Mijn RDW kunt u online een aantal van uw gegevens gemakkelijk inzien. Mocht u meer gegevens nodig hebben, dan kunt u een AVG-inzageverzoek bij ons indienen.

Hoeveel BPM op nieuwe auto 2023? ›

Bpm in 2023: Zo zit het
Bpm20222023
Tarief 1e schijf€ 62 per g/km€ 68 per g/km
Tarief 2e schijf€ 137 per g/km€ 149 per g/km
Tarief 3e schijf€ 224 per g/km€ 244 per g/km
Tarief 4e schijf€ 448 per g/km€ 488 per g/km
8 more rows
Dec 29, 2022

Hoeveel worden auto's duurder in 2023? ›

Dat hangt af van in welke CO2-schijf de CO2-uitstoot/kilometer valt. Met ingang van 1 januari 2023 wordt er voor elke auto die één of meer gram CO2 per kilometer uitstoot een iets hogere vaste voet van 400 euro gerekend.

Wat scheelt grijs kenteken? ›

De voordelen van een auto met grijs kenteken zijn interessant. Zo betaal je bij aanschaf van de auto geen BPM. Dat scheelt direct al duizenden euro's. Daarnaast betaal je een vast, laag tarief in de mrb (wegenbelasting), ook als je een – doorgaans veel duurdere – dieselauto rijdt.

Hoeveel voordeel grijs kenteken? ›

Voordelen van een grijs kenteken

De belangrijkste twee voordelen zijn: Je betaalt minder wegenbelasting. Je betaalt geen BPM (Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.

Wie controleert grijs kenteken? ›

Geen bijtelling bestelauto (grijs kenteken auto)

De fiscus controleert actief door o.a. kentekens te scannen en of boetes te controleren. Wanneer u als ondernemer minder dan 500 KM privé rijdt met uw zakelijke auto. Dan hoeft u geen bijtelling te rekenen voor dit privé gebruik.

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen voor mijn auto? ›

Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen, hangt af van onder meer het soort motorrijtuig, het gewicht van het motorrijtuig en het soort brandstof. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling of een bijzonder tarief.

Wat kost de belasting van mijn auto? ›

De regio waar u woont, het type en gewicht van de auto, soort brandstof en de mate van milieuvervuiling door uw auto, spelen een rol in de bepaling van hoogte van de wegenbelasting. De gemiddelde kosten voor de wegenbelasting per maand liggen tussen de € 20,- en € 60,-.

Wat wordt de wegenbelasting in 2025? ›

De wegenbelasting wordt per 2025 verhoogd naar 25% van het reguliere tarief en 100% vanaf 2026. Bovenop deze kortingsregelingen, geldt ook een aanschafsubsidie voor particuliere rijders van emissieloze auto's. De bedragen hiervan worden later bekend gemaakt.

Hoe oud moet een auto zijn om geen wegenbelasting meer te betalen? ›

U hoeft geen mrb voor uw oldtimer te betalen als: uw oldtimer ouder is dan 40 jaar. Het gaat om de datum van 1e toelating op uw kentekenbewijs.

Welke auto's zijn goedkoop in de wegenbelasting? ›

Wanneer je weinig gaat rijden, is benzine meestal de goedkoopste optie. Je betaalt dan relatief weinig wegenbelasting. Ook voor diesel geldt dat het pas voordelig wordt als je veel op de weg zit. Daarnaast worden oudere voertuigen met dieselmotoren steeds vaker uit de binnensteden geweerd.

Waar vind ik mijn belastingbrief online? ›

Ja. Uw vindt uw aangifte in MyMinfin (externe link), onder 'Mijn aangifte / Mijn voorstel van vereenvoudigde aangifte' en onder 'Mijn documenten'.

Hoeveel BPM verhoging 2023? ›

Voor de bpm geldt vanaf 1 januari 2023 als uitgangspunt dat 31% van getaxeerde herstelkosten op auto's met schade als waardeverlies mag worden opgevoerd. Onder bepaalde voorwaarden mag een hoger percent.

Wat verandert er in 2023 auto? ›

Voor benzine- en dieselauto's verandert er niets. Elke auto met meer dan 1 gram CO2 uitstoot krijgt 22% bijtelling. Elektrische auto's geregistreerd vanaf 1 januari 2023 krijgt, net als in 2022, een bijtellingsvoordeel van 6%. Voor een elektrische auto in 2023 betaal je dus een bijtelling van 16%.

Wat gaat de benzine in 2023 kosten? ›

Bizarre brandstofprijzen

De accijnstarieven komen sinds 1 juli 2023 in totaal uit op 78,91 cent voor ongelode benzine, 51,63 cent voor diesel en 18,62 cent voor LPG. Daarmee is het waarschijnlijk nog niet gedaan: per 1 januari 2024 wordt mogelijk ook het resterende deel van de accijnsverlaging van 2022 teniet gedaan.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6053

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.